Potentiometru de volum cu priza loudness

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Am un asemenea potentiometru, 100K logaritmic, priza de loudness e la 11K fata de capatul rece. De fapt valoarea exacta, pe ambele potcoave e de 105.5K. Partea buna e ca sunt egale si merg egal cele doua sectiuni.
E ceva chinezarie, nu ma astept sa tina 20 de ani, dar e ok, a venit si cu un PCB micut cu niste pad-uri pt. componentele retelei loudness, in format SMD, insa cred ca varianta gandita de chinezi e cam aiurea, atasez o poza cu schema rezultanta...unde R1=2K, C1=10nF si C2=1nF.
Intrebare:
Care ar fi varianta de conectare cea mai buna pentru aceasta varianta de potentiometru pentru a avea un volum fiziologic "vintage"? Impedanta etajului urmator e mare, 250K, intrarea unui amplificator pe lampi.
Eventual un material general de calcul, potrivit si pt. alte valori ale rezistentei si alt procent al prizei de loudness ar fi binevenit...
Pe foaia mea de lucru, cu rosu, am desenat si varianta de conectare care cred eu ca e potrivita, dar nu ma hazardez sa pun si valorile componentelor...
Fişiere ataşate
Loudness_ETC.jpg
Loudness_ETC.jpg (237.84 KiB) Vizualizat de 2415 ori
Popa Marius
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Numai prin masurare se poate stabili corectitudinea configuratia retelei de corectie , este nevoie de un dB-metru si un generator audio iar verificarea se poate face prin comparatie
eqlou.gif
eqlou.gif (103.79 KiB) Vizualizat de 2410 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul Popa Marius pentru postare (total 2):
carageae (Lun Iun 08, 2020 11:31 am) • addybiru (Lun Iun 08, 2020 6:16 pm)
Rating: 33.33%
carageae
Mod global
Mod global

OK, dar un punct de plecare aproximativ? Nu tin neaparat sau fiu la 0,5dB de curbele alea...dar am observat ca imi place sunetul amplificatoarelor vechi care au asa ceva. M-am gandit sa fac ceva mai mult decat sa copiez pur si simplu un set de valori dintr-o schema existenta...
EDIT: Am sters una din poze, era dublata.
Popa Marius
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Teoretic intensitatea sunetulului este dependenta doar de pozitia cursorului si daca reteaua corecteaza dupa forma curbelor stabilite atunci doua amplificatoare cu acelasi tip de potentiometru si retea vor suna diferit dar cauzele sint altele insa obiectiv vorbind, vizualizarea acestor familii de curbe pot arata cat de corect a fost calculata reteaua
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 511 ori

Priza de pe partea rezistivă nu este o garanție a efectului plăcut de tip loudness , deoarece pozitia unghiulară ține de poziția mecanică și de nivelul de semnal ...
Degeaba e o priza standard la 1/10 din valoare , dacă ataci amplificatorul / preamplificatorul cu 5 V vv din DAC .

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Loudness

Cel mai bun compromis este realizat de Yamaha , au o schemă pasiva de loudness reglabil , copiată și în preamplificatorul kit de la IPRS Băneasa .

Cât despre potențiometrele cu prize de loudness și preset-uri standard , cei de la Saba și Telefunken au fost inovatori in domeniu .
Fişiere ataşate
Screenshot_20200608-150759~3.png
Screenshot_20200608-150759~3.png (897.8 KiB) Vizualizat de 2383 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
hpavictor
Moderator
Moderator

Aici este un exemplu de loudness cu reglaj continuu , folosind un potențiometru fără priză ( Yamaha AX 492 ) .
Evident , potențiometrul trebuie sa fie dublu , pentru ambele canale .
Acest potențiometru pentru reglajul efectului loudness de obicei se amplasează lângă potențiometrul de volum , pentru o reglare foarte ușoară . Dacă se exclude corectorul de ton , trebuie ținut cont că impedanța de intrare a etajului următor trebuie sa fie corect aleasă .
Fişiere ataşate
Screenshot_20200608-154541~2.png
Screenshot_20200608-154541~2.png (441.26 KiB) Vizualizat de 2380 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare (total 2):
Mircea (Lun Iun 08, 2020 4:26 pm) • carageae (Lun Iun 08, 2020 4:35 pm)
Rating: 33.33%
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

"Priza de pe partea rezistivă nu este o garanție a efectului plăcut de tip loudness , deoarece pozitia unghiulară ține de poziția mecanică și de nivelul de semnal ...
Degeaba e o priza standard la 1/10 din valoare , dacă ataci amplificatorul / preamplificatorul cu 5 V vv din DAC."

Asta stiu si eu, de aia am pus intrebarea din primul post. Hai sa incerc cu date mai concrete:
Nivelul de semnal standard 0,7V la intrare, potentiometrul de 100K cu priza de 10% ca altul mai bun nu am acum, impedanta etajului urmator dependenta doar de rezistenta de intrare, care poate fi de la 100K la 1M....grila unei triode.
Cum ar trebui modificata schema de aici? Nu am comutator, e pozitia ON fixa - o sa-i pun daca simt nevoia. Si priza nu e CT ca in schema, ci la 10% de la masa. Promit sa ma documentez si pe partea de teorie prezentata mai sus, dar deocamdata vreau sa fac concret un montaj - va fi la intrarea unui amplificator cu EL34 SE acest potentiometru.
Fişiere ataşate
ALPS audio-loudness-control.jpg
ALPS audio-loudness-control.jpg (42.88 KiB) Vizualizat de 2366 ori
hpavictor
Moderator
Moderator

Aici aveți detalii despre preamplificatorul IPRS 8201 , R13 este reglajul de loudness :
Fişiere ataşate
preamplificator-cu-corector-de-ton-prospect-8201_03.jpg
preamplificator-cu-corector-de-ton-prospect-8201_03.jpg (227.57 KiB) Vizualizat de 2359 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
addybiru (Lun Iun 08, 2020 6:15 pm)
Rating: 16.67%

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Multumesc, asta va face parte din alt proiect...am doua seturi de preamplificatoare din astea, originale...ce tranzistoare actuale recomanzi pentru constructie? Voi folosi cablajele si schema, dar nu mai pun piesele romanesti....vreau sa fie un set de preamplificatoare cu piese masurate la sange si riguros egale intre canale. Voi comanda doua finale Ampli15W cu ele, alea sunt facute deja. La vremea cand se gaseau in magazine am auzit un amplificator facut cu ele, dar cu piese mai bune decat ce era in plic si posesorul era foarte incantat de cum suna...evident R13 va fi potentiometru reglabil, nu semi...
Aici insa nu am atata loc pt. 4 grupuri RC, asa ca intrebarea ramane: pun valorile de mai sus sau mai e de umblat la ele?
EDIT: Eventual daca mai are cineva amendamente la schema IPRS, va rog sa le postati aici....eu chiar vreau sa fac montajele astea, dar vreau sa scot tot ce e mai bun din ele, nu doar sa calc pe urmele altora.
hpavictor
Moderator
Moderator

Exista multe alte solutii de loudness ... inclusiv loudness dinamic .

Audiosaurus Rex
Scrie răspuns