Propuneri scheme amplificatoare Push-Pull
Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 511 ori
Pentru o funcționare echilibrata a etajului final , chiar daca nu ai la dispoziție lămpi imperechetate , poți introduce o modificarea isteață ( valorile trebuie ajustate ) :
- Fişiere ataşate
-
- negativare automată cu reglaj fin .jpg (2.96 MiB) Vizualizat de 2672 ori
-
- negativare automată cu reglaj fin 2.jpg (419.79 KiB) Vizualizat de 2672 ori
-
- negativare automată reglaj fin 3.jpg (419.79 KiB) Vizualizat de 2672 ori
-
- negativare automată reglaj fin 4.jpg (160.67 KiB) Vizualizat de 2672 ori
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Desigur , artificiul ăsta ar trebui aplicat la toate amplificatoare cu negativare automată !
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- VIOTUBEAMP
- Moderator

- A apreciat de: 3 ori
- A fost apreciat de: 214 ori
Cred că am scris de zeci de ori pe diferite forumuri, am studiat uzura tuburilor int timp.... câțiva ani, studiul a fost făcut în special pe tuburile din amplificatoarele pentru chitară, de mult timp am ajuns la concluzia că tuburile împerecheate sau triode balansate în același tub, nu sunt decât găselnițe de marketing, să spun și de ce...... cred că se știe că un tub conține un filament și un catod, în timp nu au cum să se uzeze uniform și egal în 2.....10 tuburi, se pot găsi n tuburi cu caracteristici identice dar sunt identice doar în momentul când se face măsurarea lor, să nu mai vorbim că se pot găsi tuburi egale după Ia dar chiar dacă au Ia la fel..... poate diferi panta lor.addybiru scrie: Dum Feb 14, 2021 9:38 am Stiu de modificarea respectiva din alte postari si chiar ma gandeam sa o pun in aplicare si la Mullard-ul de aici ca sigur nu am finale imperecheate.
Acum despre duble triode care au triodele "balansate", rămâne valabil ce am spus despre filament și catod, în plus ..... contează in ce etaj funcționează o triodă și cealaltă, contează la ce Ia și Ua funcționează triodele, dacă în același balon există două triode, una funcționând la Ia 1,2mA și una la Ia 4mA, cea cu Ia 4mA se va uza mai repede.
Există scheme de etaje cuplate galvanic, de exemplu etajul amplificator +repetor catodic, am întâlnit de n ori trioda din etajul repetor catodic fără emisie in timp ce trioda din etajul amplificator funcționa foarte bine.
La defazorul de la Mullard, degeaba pui un ECC83 balansat, acolo trebuie să fie un dezechilibru între valorile rezistentelor din anozii tubului, acel dezechilibru va asigura semnale defazate egale ca mărime, ăsta este motivul montării acelui semireglabil acolo, să dezechilibrele acele valori. Încă ceva, pentru a avea o defazate corectă a semnalelor pentru frecvențe joase, mărește valoarea condensatorului care pune grila triodei la masă, la 0,68...1micoF. Vezi pe osciloscop imediat diferența între valoarea de pe schemă și cu valoare mai mare.
Mărește și decuplarea G2 EF86 la 470....680nF, cel mai bine este să pui un capăt al condensatorului la masă, nu la catod.
V2b întotdeauna se va uza mai repede decât V2a
- Fişiere ataşate
-
- IMG_20210214_100756.jpg (66.34 KiB) Vizualizat de 2659 ori
- Acesti utilizatori au apreciat autorul VIOTUBEAMP pentru postare (total 2):
- addybiru (Dum Feb 14, 2021 10:41 am) • hpavictor (Dum Feb 14, 2021 12:00 pm)
- Rating: 33.33%
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 540 ori
- A fost apreciat de: 207 ori
De uzura diferita in timp stiam, cred ca tot intr-un subiect scris de tine pe alt forum, voi face modificarile propuse, legate de cele doua condensatoare si pun pe cablaj si acel semireglabil care apare in prima schema postata aici. In afara de astea, mai sunt alte sugestii? Pe un grup mi s-a sugerat sa pun un CCS in catozii triodelor.
LE: Pe prima schema nu apare semireglabil, e o rezistenta de 5,6K parca...pun un semireglabil de 10K. Inca ceva, as pune pe cablaj si negativare fixa si ramane la alegerea constructorului.
LE: Pe prima schema nu apare semireglabil, e o rezistenta de 5,6K parca...pun un semireglabil de 10K. Inca ceva, as pune pe cablaj si negativare fixa si ramane la alegerea constructorului.
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
- addybiru
- Mod global

Am gasit pe diyaudio o varianta cu CCS, experimentata de cei de acolo, nu stiu daca are rost sa o includ pe placa, nu m-as indeparta prea mult de schema originala:
- Fişiere ataşate
-
- M5-20-6CG7-Ktweaks.jpg (395.68 KiB) Vizualizat de 2628 ori
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

E super OK , doar că trebuie puțin modificat generatorul de curent , altfel nu oferă prea multe avantaje fata de varianta standard .
Cât despre rezistențele din catod , alea trebuie să rămână cu orice preț , fac toată treaba împotriva îmbătrânirii lămpilor finale
!
Se va numi Mullard 5-20 Plus ?
Cât despre rezistențele din catod , alea trebuie să rămână cu orice preț , fac toată treaba împotriva îmbătrânirii lămpilor finale
Se va numi Mullard 5-20 Plus ?
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- addybiru
- Mod global

Pai trebuie sa vad care dintre generatoarele de curent constant utilizate prin schemele cu tuburi ofera rezultate mai bune; la care rezistoare faceti referire, cele din catozii finalelor? Cat despre denumire, probabil asa, cu plus 
Forum Hobby-Electronics
- hpavictor
- Moderator

Un simplu calcul matematic ne spune ca generatorul de curent livreaza 4 mA , adica fix cate 2 mA pentru fiecare trioda ...
Promit sa caut si sa atasez aici schema unui generator de curent , superior ca performante .
Promit sa caut si sa atasez aici schema unui generator de curent , superior ca performante .
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex
- hpavictor
- Moderator

Am gasit un excelent exemplu de generator de curent constant pentru defazor , dar este o schema in varianta pentru alimentare pe + .
In viitoarea schema Mullard 5-20 Plus , va trebui sa inversezi polaritatea LED-ului rosu cu diametru 3 mm , iar tranzistoarelele PNP din schema sa fie NPN .
Sursa de minus va trebui sa fie de -50V fata de masa .
Tranzistoarele T9 , T13 si T14 vor fi tip NPN : 2N3904 , iar T10 va fi NPN 2N5551 , sunt tranzistoare ieftine si foarte fiabile !
Cuplaj termic intre T9 si LED rosu inseamna ca cele doua capsule vor fi in contact fizic cat mai intim , adica vor avea un varnis termoretractabil peste capsule .
Sper ca intelegeti la ce ma refer .
In viitoarea schema Mullard 5-20 Plus , va trebui sa inversezi polaritatea LED-ului rosu cu diametru 3 mm , iar tranzistoarelele PNP din schema sa fie NPN .
Sursa de minus va trebui sa fie de -50V fata de masa .
Tranzistoarele T9 , T13 si T14 vor fi tip NPN : 2N3904 , iar T10 va fi NPN 2N5551 , sunt tranzistoare ieftine si foarte fiabile !
Cuplaj termic intre T9 si LED rosu inseamna ca cele doua capsule vor fi in contact fizic cat mai intim , adica vor avea un varnis termoretractabil peste capsule .
Sper ca intelegeti la ce ma refer .
- Fişiere ataşate
-
- Generator de curent 1.png (92.44 KiB) Vizualizat de 2604 ori
-
- Generator de curent 2.png (9.22 KiB) Vizualizat de 2604 ori
Audiosaurus Rex
Audiosaurus Rex