Egalizator Pultec EQ1A

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

DANO
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Salutare, tot am văzut ca lumea abordează corectoare de ton în ultima vreme, tot felul de variante copiate din stânga și din dreapta. Am zis hai merg pe mentalitatea de turma și sa abordez și ceva de genu si am ajuns la un egalizator vechi mai bătrân ca mine, atașat e schema lui, ce părere aveți? Ideea ar fi sa fie construit pe aceeași placa ambele canale el original fiind construcție mono. Ma interesează mai mult informații, explicații pt partea de corecții fiindca la acest capitol sunt oarecum depășit de situație
unnamed (1).gif
unnamed (1).gif (23.4 KiB) Vizualizat de 1651 ori
pultech.gif
pultech.gif (125.47 KiB) Vizualizat de 1651 ori
EQP-1A-001_2400x.jpg
EQP-1A-001_2400x.jpg (78.24 KiB) Vizualizat de 1651 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul DANO pentru postare:
hpavictor (Dum Mai 02, 2021 9:02 pm)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

E cam depasit in epoca actuala genul asta de egalizator, am avut ceva de genul asta pe mana, facut de Dynacord, cu multi ani in urma. Era pe tranzistoare, dar mai era folosit doar pentru ca avea ceva reverb incorporat...
Sistemul asta e ok pentru sonorizarea de putere, pentru a compensa deficientele boxelor de atunci, sau pentru a evita o anumita frecventa de microfonie...azi sunt procesoare pentru anularea ei, mult mai performante.
De asemenea, unii ridica in slavi vechile equalisere cu bobine, au fost bune la vremea lor, cand era aproape imposibil de gasit semiconductoare cu zgomot foarte mic, azi avem operationale cu gain imens si raport semnal-zgomot peste 100 dB...nu prea mai are rost folosirea unor bobine greu de realizat, de masurat si mai ales de echilibrat intre canale.
Personal as fi foarte curios cum suna sistemul ăsta, dar mai mult ca sigur că e interesant in directia unui sunet v-shaped, ma indoiesc ca ar face cineva asa ceva ca sa regleze un sistem sa sune liniar...
Nici eu nu sunt un conformist, dar parca e prea mult de lucru pentru un proiect de care ma tem ca vei fi in final dezamagit...cel putin fara trafurile de calitatea de acolo nu vei putea obtine un sunet deosebit de bun...cred insa ca ar fi interesant de realizat un proiect similar, cu operationale moderne, dar care sa aiba aceeasi modalitate de corectie a frecventei. Asa poti sa iti dai seama mult mai usor daca merita si daca vrei acel sunet si cu lampi.
E doar o parere, te rog s-o iei ca atare...evident ca pot fi si altele...
DANO

Nu stiu ce sa zic despre depășit, încă costa o groaza de bani clone făcute după el, am vizionat câteva videouri și erau folosite prin studiouri dar nah nush ce sa zic, ce egalizator ar fi actual acuma?(ma interesează sa fie corecții pasive) Etajele cu trafuri și lampi nu ma interesează, acolo pot sa il configurez cum vreau eu la final.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Daca ai niste exemple, posteaza-le, sunt curios...ma tem ca acele clone costa atat tocmai pentru ca au o gramada de trafuri si componente scumpe probabil...
In studiouri nu se folosesc doar echipamente liniare...uneori pentru productie muzicala sunt necesare tot felul de bazaconii, sa nu uitam ca in studio nu se inregistreaza doar ca atare, instrumentele si vocea, si se folosesc tot felul de efecte...Pat Metheny de exemplu a devenit renumit pentru acel sunet bogat in medii pe care il obtinea prin cuplarea in cascada a doua efecte identice pt. chitara, pt. ca nu-l satisfacea cat putea decupa sunetul un singur aparat...
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
VIOTUBEAMP (Dum Mai 02, 2021 8:29 pm)
DANO

Exemple trebuie doar sa dai search pe YouTube cu Pultec EQ1A și apar ele, dar am înțeles ideea ta
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 540 ori
A fost apreciat de: 207 ori

Poate lumea asta vrea sa faca, de amplifuri au fost pline grupurile si asta e unul din motivele pt care am luat initiativa de a face cateva corectoare asa copiate cum sunt, nu cred ca a venit cineva cu ceva nou in domeniu asa ca am abordat ce am gasit. In afara de corectorul Adagio realizat de Alex Pop acum 2 ani (care si ala a fost copiat!) nu prea am mai vazut pe grupuri scheme de genu realizate practic.
Forum Hobby-Electronics
DANO

addybiru scrie: Dum Mai 02, 2021 5:18 pm Poate lumea asta vrea sa faca, de amplifuri au fost pline grupurile si asta e unul din motivele pt care am luat initiativa de a face cateva corectoare asa copiate cum sunt, nu cred ca a venit cineva cu ceva nou in domeniu asa ca am abordat ce am gasit. In afara de corectorul Adagio realizat de Alex Pop acum 2 ani (care si ala a fost copiat!) nu prea am mai vazut pe grupuri scheme de genu realizate practic.
La corectorul Adagio din câte știu eu cablajul a fost proiectat de d-l Alex nu copiat de pe alte placi făcute de nush cine, restul sunt povești.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 288 ori
A fost apreciat de: 224 ori

Un pic mai detaliat, un alt fel de a aborda acest egalizator (am repostat imaginea):
Imagine

Iar comutatoare se gasesc pe eBay la preturi de nimic.
Ultima oară modificat Dum Mai 02, 2021 8:03 pm de către Mircea, modificat de 2 ori în total.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Dum Mai 02, 2021 9:01 pm)
DANO

Mircea scrie: Dum Mai 02, 2021 6:45 pm Un pic mai detaliat, un alt fel de a aborda acest egalizator:
Imagine.

Iar comutatoare se gasesc pe eBay la preturi de nimic.
Nu se vede poza, sau cel putin eu nu pot sa o vad.
addybiru
Mod global
Mod global
A apreciat de: 540 ori
A fost apreciat de: 207 ori

DANO scrie: Dum Mai 02, 2021 5:25 pm nu copiat de pe alte placi făcute de nush cine
Am copiat schema de pe elforum, daca e grav asta, fiind oricum si pe alte site-uri, design-ul imi apartine si o pot dovedi oricand ;)
Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
hpavictor (Dum Mai 02, 2021 9:01 pm)
Forum Hobby-Electronics
Scrie răspuns