Cele 10 mari minciuni audiofile

La asta nu mai punem descriere.
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 511 ori

Este un punct de vedere ...
Fişiere ataşate
format-pdf
Cele 10 mari minciuni audiofile.pdf
113.25 KiB - Descărcat de 249 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul hpavictor pentru postare:
carageae (Dum Mai 09, 2021 5:34 am)
Rating: 16.67%
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 288 ori
A fost apreciat de: 223 ori

Acuma, eu cred in mitul "burn in", cand vine vorba de difuzoare. Se mai altereaza rigiditatea mecanismului (nu vreau sa zic ca e un singur element de vina). Oricum, e cam cazul la orice material care, supus unui stres constant, sa-si modifice caracteristicile in timp. Se numeste imbatranire prin uzare :lol: . Si noi stim ca "găina bătrână face ciorba bună!"

Caz concret, Mircea asteptand terminarea burnin' in...
mircea.jpg
mircea.jpg (49.71 KiB) Vizualizat de 2603 ori
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

In esenta articolul e foarte ok si de bun simt, dar mai sunt niste amendamente...si eu am constatat o imbunatatire prin burn in la casti. Teoretic ar fi imposibil sa retii dupa o luna sau mai mult cum suna niste casti care au fost noi la achizitie...dar eu am facut asta comparand cu niste casti vechi, cu mai bine de 3 ani de auditie. In cazul meu, Sennheiser HD560S, la inceput nu sunau mult peste HD599...dar dupa burn in chiar se simte diferenta...HD599 erau cele vechi, pe celelalte le-am cumparat de noi. Pentru cine nu stie, sunt doua perechi de casti identice ca format si foarte apropiate ca si caracteristici, chiar daca HD560S se vrea un concurent direct al seriei superioare, 600...dar cu certitudine sunt cele mai bune casti Sennheiser din seria 500...
Blind-testul insa e mama testelor...cine aude cu adevarat bine, va trece si de asta, daca pretentiile invocate sunt reale.
In ce priveste acuratetea auzului, sunt si oameni care depasesc mult limitele normale...eu in facultate am avut un profesor care era capabil sa spuna INSTANT ce clape erau apasate la pian chiar daca te asezai cu fundul pe el. Si aici nu e vorba doar de auz, ci si de constientizare si memorie muzicala...am avut si o colega ce spunea instantaneu ce acorduri prindeam noi la pian...o necajeam prinzand aiurea tot felul de bazaconii, dar pana la urma noi ramaneam necajiti :) Si altfel era o fata normala, fara vreun comportament ciudat, autist sau extravagant...
Ca sa intelegeti cum sta treaba, ma refer la cei care nu au o pregatire muzicala profesionala, iata cam ce poate face un copil cu adevarat genial...si va asigur ca nu e o facatura, asemenea oameni, chiar daca rari, exista!

Si acum o sa va dezamagesc: Asemenea oameni, care ar putea pe bune sa faca de ras multe scule asa-zis audiofile sunt mult mai putin pretentiosi, chiar daca se nimereste sa aiba bani...de ce? Pentru ca pot auzi si reconstitui si ce lipseste din materialul muzical audiat...
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Parerea mea este ca audiofilia este o mlastina de care este bine sa te feresti. De asta nu citeam si nu comentam pe Elforum la sectiunea respectiva. Este prea mult patetism acolo, laude si contre, inginerie adevarata mai putina.
Am pregatirea de baza ca sa inteleg ce este in schemele postate de diversi forumisti, carora le declara performante extraodinare scoase din LT Spice. In aceste postari n-am prea vazut explicatii clare in care sa se precizeze care sunt diferentele esentiale in raport cu schemele "batranesti". Sunt "alte Marii, cu alte palarii".
Comerciantii pot sa declare orice, performante nemaivazute, ca ei din asta scot banii. Tot tiganu isi lauda ciocanu.
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Va inselati.
Audiofilia adevarata este o combinatie de arta si stiinta de nivel foarte ridicat.
Si va inselati si in privinta "bazei" pe care credeti ca o detineti. Audiofilia serioasa implica si o baza vasta de informatie muzicala adunata in timp, din ascultarea unor sisteme foarte, foarte bune, laolalta cu ascultari pe viu, de preferat concerte pe instrumente reci (sonorizarile adesea schimba foarte mult sunetul instrumentelor).
In al doilea rand, audiofilia implica - cand este vb de aparate serioase, nu de smecherii sau golanii de marcheting - stapanirea unor aspecte tehnice de foarte mare finete, care nu se regasesc in cursurile niciunei facultati de electronica. Marii ingineri care le folosesc nu [prea] le dezvaluie, caci reprezinta "painea" lor, adica ceea ce face diferenta esentiala intre sunetul obtinut de aparatele lor si cele din gama consummer. Daca vreti sa verificati, alocati cateva saptamani (sau luni) si cititi tot ce gasiti despre Mark Levinson, D'Agostino, [urmasii lui] McIntosh, Kondo si alti cativa creatori de aparate universal recunoscute ca exceptionale. (Din pacate si inevitabil extrem de scumpe.)

Ca in orice domeniu de lux, si in lumea produselor audiofile e plin de falsuri si "inchipuiri", adica pur si simplu in reclama unor produse banale, de duzina au fost copiate unele expresii "artistice" folosite de unii critici sau ascultatori in comentariile despre aparate cu adevarat remarcabile.
A, ca unii sunt aroganti, prosti si fuduli, si "pun botul" la toate minciunile si chiar prostiile din reclame, este altceva.
Dar asta nu schimba valoarea realizarilor exceptionale din acest domeniu.
VAX
Membru
Membru

Se confirma ce am spus anterior, daca ingineria este amestecata cu lautaria. Tot ce tine de construirea amplificatoarelor de joasa frecventa se stia din anii 194x, iar tehnica cu tranzistoare a fost pusa la punct in anii 196x. Restul sunt palavre, misticism, laudarosenie si interese comerciale. Multi sunt naivi sau nepriceputi, de asta casca gura la ce se scrie pe forumurile imbibate cu audiofilie.
Apropo, instrumentele suna cel mai bine daca stii cum sa le utilizezi si ai talent.
VAX
Membru
Membru

@Mircea
"Si noi stim ca "găina bătrână face ciorba bună!" "

Numai daca morcovul e tanar.

Nu stiu ce sa zic despre acest "rodaj" al aparaturii. Dupa utilizare ceva timp pica sistemele cu defecte de fabricatie si de cele care raman poti sa fii sigur ca merg fara probleme.
Shambala
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 0

Rodajul (burn in) este valabil si in cazul condensatorilor electrolitici. Mai ales in cazul celor de soi, pusi in calea semnalului. La aparatele cu lampi se simte cel mai rapid si mai intens diferenta.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 288 ori
A fost apreciat de: 223 ori

Mai este un amanunt care, in cazul meu, face ca sunetul sa fie mai bun. Vorbesc despre muzica inregistrata cu o dinamica marita si instrumente (elemente producatoare de sunete) putine.

Practic, o madamă si un pian poate suna exceptional comparat cu o voce, un pian/clape, un bas, o chitara, tobe, etc.

Nu ascult jazz, in mod curent, insa dupa ce am ascultat niscai jazz (de pe archive.org), parca incepe sa-mi placa si suna altfel ascultat pe mai multe amplificatoare. Am "potrivit" muzica cu amplificatorul!?

A se asculta (pe Youtube) ce fel de muzica este considerata potrivita audiofililor.

Sa nu uitam si de impactul major al <loudness war>, care a aplatizat dinamica muzicii. Dupa ce asculti niste inregistrari din anii 70, parca suna altfel amplificatorul tau.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
carageae (Lun Iul 05, 2021 9:25 pm)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Ca sa vin si eu cu o completare...fata de anii 70-90 muzica e mult simplificata si armonic vorbind...iata ceva care cred ca poate ocupa linistit locul 1 ca "cel mai complex cantec pop". Atentie, POP nu JAZZ!

Nu am pretentia ca am un auz asa de bine educat, dar daca amplificatorul oboseste urechea, genul asta de muzica poate deveni obositor dupa 2-3 piese...si ma refer la o oboseala nervoasa, nu oboseala auzului de la ascultat excesiv de tare...
Nu stiu daca e vorba doar de intermodulatie aici...dar stiu ca sunt amplificatoare sau sisteme pe care le poti asculta ore in sir cu placere si sisteme de care te lipsesti dupa cateva piese sau 10-15 minute. Si vorbesc doar de amplificatoare care in mod evident suna corect, nedistorsionat.
...si unii numesc asta "muzică uşoară" ;)
Scrie răspuns