Amplificator de casti OTL "La Figaro 339i"

Montaje si scheme folosind tuburi electronice

Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP

Scrie răspuns
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Desi am multe proiecte incepute si n-o sa incep altul, de curiozitate atrag atentia asupra unui amplificator cu o configuratie interesanta...in atac are o pentoda cu anodul la masa...e conectata intr-un mod ciudat ca trioda, avand ca anod "fostele" G2 si G3. Ce parere aveti? E doar o curiozitate tehnica, sau chiar aduce ceva interesant aceasta configuratie?
Inainte sa ma criticati, articolul incorect apartine producatorului (Le Figaro era corect...) si aveti in atasament ce am gasit eu despre acest mod de conectare a pentodelor...
Pretul mi se pare ridicol de mare, desi realizarea e frumoasa...si e o fabrica destul de productiva, nu e un produs "de garaj". Tocmai asta ma indeamna sa iau aceasta schema in serios.
Atasez si doua variante, gasite pe internet...se pare ca se vand mai multe configuratii de lampi impreuna cu acest amplificator. Cea cu 6J4 e un reverse engineering, iar cea cu modificari e de pe head-fi.org.
https://shenzhenaudio.com/products/la-f ... 9022800004
http://www.diybuy.net/viewthread.php?ti ... typeid%3D2
Fişiere ataşate
format-pdf
6AU6pAWV.pdf
271.12 KiB - Descărcat de 175 ori
Le Figaro 339i_sch.png
Le Figaro 339i_sch.png (91.45 KiB) Vizualizat de 2413 ori
Le Figaro 339-11.png
Le Figaro 339-11.png (12.07 KiB) Vizualizat de 2413 ori
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 511 ori

Anodul e conectat astfel devine o grila supresoare ( tipic efectului standard pentru G3 ) , iar rezultatul final va fi o panta foarte mica , probabil ca rezultatul final era stabilirea unui PSF acceptabil pentru cuplajul galvanic între etaje ...
Zero avantaje .
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
carageae
Mod global
Mod global

Pe elforum am primit un raspuns interesant: cineva a masurat 6J4 metalic pe uTracer si ar rezulta o trioda cu factor de amplificare aproape 40. Ar putea fi un motiv si valorificarea stocurilor mari de asemenea tuburi? Fata de ECC82 sau 6N8S gainul ar fi aproape dublu - ceea ce conteaza in acest caz, ca finala nu amplifica mai deloc in tensiune.
O sa mai scotocesc si in acest topic imens, poate apare o explicatie...
https://www.head-fi.org/threads/la-figa ... 306/page-6
Si da, panta mica, impreuna cu puterea sub 1W (la 6AU6 zice in pdf ca ar fi 0,65W) poate fi un factor de crestere a distorsiunilor chiar pe o rezistenta mare de sarcina, dar oare nu tocmai asta a fost motivul gaselnitei? Am tot auzit de "potriviri" de tuburi in sensul anularii distorsiunilor, cel putin in ce priveste atacul asimetric.
CristiCosti
Membru
Membru
A apreciat de: 0
A fost apreciat de: 1 data

Va salut domnilor! Zilele acestea m-am apucat de construit acest amplificator. Mentionez ca este primul meu amplificator cu lampi.
Avand vreo 4 buc. 6J32P(EF86) si 2 buc. 6N13S(6AS7G), am hotarat sa le pun la treaba in aceasta schema.

Pentru moment, circuitul este asamblat in aer, pe 2 placi de textolit de la o matrita de injectie. Stiu, arata ca o mizerie realizarea, dar important este ca functioneaza. Nu am avut condensatorii necesari pentru filtrare, am folosit doar 440uF in loc de 820uF.

Mi se pare ca suna bine, aparent chiar peste celalalt amplificator pt. casti realizat in trecut (un Studio Series din revista Silicon Chip, cel cu LM4562 + BD139/140) de care sunt foarte multumit. Are un bazait enervant momentan, mai vedem cand va fi in carcasa, fire ecranate etc., filtrarea corespunzatoare. Ca sunet, chiar imi place.

Mai jos am redesenat schema, fara filtrare, cu valorile de tensiune masurate in cazul meu. Cum vi se par valorile, sunt ok? Este necesara vreo modificare la 6J32P? Par sa fie cam ca la prima varianta atasata in topic, initial plecasem cu 160V pe anodica ca la a 2-a schema, dar la lampile finale imi masura 110V, asa ca am scazut anodica la 140-145 si valorile par sa fie mai in regula.
Urmeaza sa achizitionez componente mult mai calitative + carcasa de la modushop, ca sa iasa treaba corecta, dar mai astept putin sa vedem daca mai sunt necesare ceva modificari la circuit. Mentionez ca filamentele sunt alimentate de la 2 surse de laborator, iar anodica de la un autotransformator reglabil, nu am altceva disponibil acum. In forma finala, probabil voi merge exact ca pe schema originala, dual-mono.

Am atasat si cateva poze pe osciloscop (cu sarcina 300 ohmi), momentan facute in graba, nu am mai avut timp sa fac si alte masuratori. Daca doriti mai multe poze si la alti parametri, spuneti. Voi posta.
Fişiere ataşate
20230702_131904.jpg
20230702_131904.jpg (698.79 KiB) Vizualizat de 2177 ori
20230702_131453.jpg
20230702_131453.jpg (680.38 KiB) Vizualizat de 2177 ori
20230702_130808.jpg
20230702_130808.jpg (683.07 KiB) Vizualizat de 2177 ori
20230702_130725.jpg
20230702_130725.jpg (706.73 KiB) Vizualizat de 2177 ori
20230702_132926.jpg
20230702_132926.jpg (1.75 MiB) Vizualizat de 2177 ori
replica 339i.jpg
replica 339i.jpg (80.16 KiB) Vizualizat de 2177 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul CristiCosti pentru postare:
addybiru (Lun Iul 03, 2023 7:54 am)
Rating: 16.67%
carageae
Mod global
Mod global

Eu as zice sa incercati cu un 6J4 asa cum e dat acolo, conectarea e atipica si nu stiu in ce masura EF86 merge ok conectat asa. Dar daca suna bine, poate e ok.
Problema brumului vine de la curentul mare consumat si filtrajul insuficient...vedeti si articolul pus de mine tot aici "Variante ale amplificatorului de casti OTL Darkvoice 336-SE"...acolo se discuta si o varianta de a anula brumul. Nu am ajuns sa fac schema asta, dar sigur nu va suna bine cu doar 440uF filtraj. Eu sunt curios cat de bine va suna chiar cu un filtraj mai mare. Pentru teste puteti folosi eventual condensatoare recuperate din surse ATX, rezista la 200V...
Voi face si eu schema asta, dar inainte am de finalizat un Darkvoice - cu modificarile din articol, pt. atac pe catod, apoi voi face un Starving Student. Dupa aia voi incerca si pe cel de aici si voi pastra schema castigatoare.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Cred ca va place sa chinuiti lampile in tot felul de montaje audio. Va chinuiti si pe dumneavoastra, in primul rand cu surse cu trafo grele si scumpe. Amplificatoarele cu semiconductoare nu sunt cu nimic inferioare celor cu lampi.
Cu lampi se merita sa construiti radiouri de tip vechi, cu difuzor, nu amplificatoare pentru casti.
Pentru casti merg foarte bine integratele cu putere de cativa watti, cu reactie negativa marita la maxim, cat permit din motive de stabilitate. Eu am facut unul stereo cu circuitul polonez UL1402. Asta pe vremuri, in anii '80. Avea banda audio de peste 200 KHz.
carageae
Mod global
Mod global

Haideti sa respectam ideea de HOBBY si sa fim mai constructivi, nu doar pragmatici si eficienti.
La o adica, asa cum e "inutil" un amplificator de casti pe lampi, e inutil si un radio pe lampi, cand poti gasi tunere performante la cateva zeci de lei. Cu alte cateva zeci de lei se pot imbunatati cu un amplificator de RF si va desfiinta orice constructie diy.
Eu am si asemenea amplificatoare, un amplificator care imi canta la PC cu TDA 2009 si functioneaza bine si pe casti...e net superior altor TDA-uri, original in cutia aia a fost TDA2004, care suna de 2 ori mai tare si de 4 ori mai prost...
Am si amplificatoare cu TPA6132, care sunt printre cele mai bune amplificatoare integrate de casti...si totusi clona Darkvoice suna mai placut, desi clar ca osciloscopul sau specificatiile vor indica altceva.
Credeti ca le stiti pe toate...dar aveti idee cat de "liniara" e urechea umana? Si cat de mult plac urechii amplificatoarele "perfecte"? Daca ar fi asa, nu ar mai baga nimeni in seama aparatura vintage...
Admit ca exista si factorul colectie, dupa cum sunt sigur ca reinviatul interes pt. viniluri nu are legatura cu calitatea sunetului, care pe un numar redus de sisteme e peste CD...ci cu poza mai mare...
Probabil v-ati schimba parerea despre lampi daca v-as arata oameni capabili sa deosebeasca amplificatoarele cu lampi intre ele, in blind-test, la fata locului, nu online...
Amplificatorul de care spuneati o fi fost bun pt. ascultat Modern Talking sau C.C. Catch...dar daca vreau sa am claritatea care permite sa aud cum dau paginile la orchestra instrumentistii intr-un concert live, agregatul propus de dv. devine inutil.
Nu includ aici snobii si audiofilii, eu ma refer la calitatea audio care inca se poate masura si asculta.
Discutia despre acest amplificator am provocat-o pt. modul neobisnuit de conectare al anodului la pentoda de intrare, daca puteti aduce lumina in acest aspect, chiar va rog. Si chiar daca o pentoda conectata asa suna mai "prost", eu sunt curios cat de prost suna...daca luam ca reper doar banda de frecvente si distorsiunile, atunci TPA6132 e un amplificator ideal...
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
admin (Mar Iul 04, 2023 4:51 pm)
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Ce rost are sa pui la masa anodul pentodei, in timp ce G2 si G3 merg la rezistenta de sarcina ? Nu creste disiparea pe cele goua grile (supraincalzire) ? Logic era ca anodul sa fie legat impreuna cu grilele, pentru ca pentoda sa mearga ca o trioda.
Singura calitate a acestui montaj este ca functioneaza in clasa A, cu distorsiuni neglijabile la nivel mic al semnalului.
Se pot construi amplificatoare in clasa A si cu semiconductoare.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Sâm Iul 08, 2023 1:55 am)
carageae
Mod global
Mod global

Cel mai bun raspuns l-ar putea da o simulare, dar nu ma pricep la asa ceva. O sa-l fac practic si o sa masor raspunsul cu ce am eu in dotare, asta dupa ce ma conving ca imi place cum suna.
Schema asta nu e o gaselnita oarecare, e un produs comercial care se pare ca se vinde bine. Nefiind un montaj in clasa A2, cu curenti de grila, nu cred ca e o problema disipatia pe G2 si G3, e doar un amplificator de tensiune. Dar poate scad distorsiunile, sau le compenseaza/complementează cumva pe cele ale tubului final. Asta speram sa aflu.
Multumesc pentru insistenta cu semiconductoarele, dar e deja deranjanta, acum vorbim despre lampi. Am facut multe amplificatoare pentru casti, inclusiv in clasa A, cu tranzistoare, cu integrate, cu lampi...cateva le-am prezentat si aici, pe forum. Toate suna foarte bine...dar unele suna mai bine decat altele...Am vreo 5 perechi de casti care imi plac cum suna, mai mult de 5 care nu sunt chiar pe gustul meu...daca chiar va face impresia ca n-am ce lucra, va rog recititi primul post de aici...nu e creatia mea si nu e un produs existent doar pe hartie. Exista zeci de pagini de evaluari ale celor care il detin si multi sunt multumiti de el... puteti specifica cele mai bune casti pe care le detineti sau pe care le ascultati si ati fost multumit de ele? Dupa asta o sa vedem daca mai are rost sau nu sa purtam o discutie pe aceasta tema.
In topul favoritelor mele sunt Sennheiser HD650 şi Hifiman Edition XS. Pe ambele le detin si le ascult....ambele sunt in stare excelenta, Hifiman le-am cumparat de noi.
Scrie răspuns