Mircea scrie: Sâm Iul 01, 2023 4:52 am
Greseala fiind? Nu ne tine in suspans.
Ma bag si eu in discutie, cum desenati voi cablajele cat sa arate ca cele din Tehnium? Ma refer la un program de CAD, nu facut la mana. Ma intereseaza pentru aspectul de cablaj vechi. Altfel, tot felul de forme fac si eu in Eagle, dar trebuie ceva timp sa le aranjezi curbele.
Multumesc. Si in spitiritul lui "muieti ti-s posmagii", face asta automat si la poligoane?
Nu folosesc Sprint, dar pentru anumite cablaje (daca le vreau asa rotunjite) l-as putea folosi. Eu folosesc Eagle, care rotunjeste sau teseste trasee (nu poligoane), dar doar in mod manual. La poligoane merge sa rotunjesti, dar dai la click-uri pana te plictisesti.
Mircea scrie: Lun Iul 03, 2023 5:36 pm
Multumesc. Si in spitiritul lui "muieti ti-s posmagii", face asta automat si la poligoane?
Nu folosesc Sprint, dar pentru anumite cablaje (daca le vreau asa rotunjite) l-as putea folosi. Eu folosesc Eagle, care rotunjeste sau teseste trasee (nu poligoane), dar doar in mod manual. La poligoane merge sa rotunjesti, dar dai la click-uri pana te plictisesti.
Nu am testat sa vad, o voi face dupa ce cumpar o licenta pt program si revin cu un mesaj.
Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
Am inceput sa adun piese pt schema postata aici, de 15W si am inceput si un cablaj pt schema respectiva. Vreau sa fac montajul la inceputul lui august, pana atunci sunt prins cu altele. Voi posta si cablajul finalizat, deocamdata doar schema si poza cu pcb.
Fişiere ataşate
15wpcb.png (198.66 KiB) Vizualizat de 2224 ori
audio_amp_15w_germanium.jpg (384.22 KiB) Vizualizat de 2224 ori
Varianta finala de pcb...saptamana viitoare ma voi ocupa de realizarea practica, intre timp ajung AC-urile si termistoarele de 1K; restul pieselor le am pe stoc, toate rezistoarele vor fi MLT.
Zilele trecute am avut timpul necesar sa trec la realizarea practica, montaj si azi l-am pus in teste, cu rezultatele din poze. Am reglat curentul de mers in gol la 35mA, tensiunea mediana si l-am alimentat la 30V. Cu ASZ-uri cred ca se poate obtine mai mult, eu ma multumesc cu 12-13W cat scoate cu AD149. Ca prefinali am folosit AC180-181 dar am testat si cu perechea 184-185. La finali am testat si cu EFT250, rezultate identice. Va prezint pozele cu montajul si testele efectuate.
Fişiere ataşate
20230804_201139.jpg (2.56 MiB) Vizualizat de 2171 ori
20230805_094226.jpg (2.7 MiB) Vizualizat de 2176 ori
20230805_094236.jpg (2.72 MiB) Vizualizat de 2176 ori
20230805_094122.jpg (2.52 MiB) Vizualizat de 2176 ori
20230805_094142.jpg (2.48 MiB) Vizualizat de 2176 ori
20230805_094128.jpg (2.52 MiB) Vizualizat de 2176 ori
20230805_094202.jpg (2.5 MiB) Vizualizat de 2176 ori
20230805_094218.jpg (2.52 MiB) Vizualizat de 2176 ori
Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
Stiati ca germaniul din care s-au facut tranzistoarele se extragea din cenusa de la termocentrale ? In cenusa respectiva sunt multe elemente rare, de asta s-au oferit occidentalii sa "ne scape" de ea. De exemplu, in cenusa de la termocentrala de la Isalnita (Craiova), unde se ardea carbune din jud. Gorj, sunt 8 grame de uraniu la tona. Pe timpul lui Ceasca au vrut sa o foloseasca in constructii si au renuntat din cauza radioactivitatii. Prin dezintegrarea uraniului rezulta radon, un gaz radioactiv care duce la cancer pulmonar.
Câteva observatii:
- Termistoarele le-as fi plasat pe "palaria" finalilor
- Rezistorul de 18 ohmi din emitorul lui T2 l-as fi legat la colectorul lui T4, nu la iesire, iar între colectorul lui T4 si iesire as fi plasat înca un rezistor de valoare mica (0,5 ohmi). Pe cablaj as fi prevazut loc pentru o dioda Baxandall.
- Prefinalii i-as pune pe un mic radiator; i-as uni cu o fâsie îngusta (1,5 - 2 cm) si subtire (0,5 mm) din tabla de aluminiu.
- Daca as fi avut de ales, as mai fi adaugat un tranzistor pnp si componentele pasive aferente si as fi mers pe o schema clasica, cu reactie de curent, asa cum e realizat de exemplu AAF de la RR Gloria si multe RR Grundig.
Multumesc pentru observatii dar nu mai fac modificari, functioneaza bine asa, am atasat si un radiator corespunzator, urmeaza montajul in carcasa, cand voi avea timp. Cam asa arata varianta finala:
VAX scrie: Lun Mai 23, 2022 12:46 pm
Este circuit clasic de tip totem pole. Tranzistorul T1 lucreaza ca repetor de tensiune pe emitor, cu impedanta mica la iesire, iar T2 lucreaza cu emitorul la masa (impedanda mare in colector). Din acest motiv altermanta pozitiva a semnalului este "mai barosana" decat cea negativa (cam anemica, saracuta).
Niet
Ambele tranzistoare lucreaza în configuratia emitor comun, diferenta fiind ordinea de conectare a sursei si a sarcinii. A se vedea schema de la pag. 53 a cartii.
Spre deosebire de schema de aici http://www.hawestv.com/amp_projects/amp ... Dif_In.gif, unde avem exact ceea ce descrieti dvs (si armonici cât cuprinde dar, din cât mi-am putut da seama, acolo s-a vrut un amplificator de chitara, cu un comportament specific).
Aveti dreptate, nu m-am uitat cu atentie la schema. Nu este totem-pole pentru ca T1 este comandat in baza prin infasurarea B, care este flotanta. Insa faptul ca ambele tranzistoare lucreaza cu emitorul la masa duce la impedanta mare la iesire si ar trebui ca difuzorul sa se conecteze printr-un transformator coborator de tensiune (si de impedanta).