Mai folositi multimetre analogice ?

Aparate de masura analogice
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 156 ori

Cam asa. Al meu are si o cutie de aluminiu.
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Carcasa da, dar 4353 are scala pe 60, nu pe 50 de diviziuni. Daca stiam, cumparam pe 50, dar eu atunci m-am bucurat ca am gasit un aparat bun de masura....
si nu are soclul ala pt. masurat piese deasupra instrumentului. Caut imediat date la poporul vecin si (ne)prieten... :D
Iata....retineti acest site, e o mină de aur pentru produsele din fosta URSS:
https://rw6ase.narod.ru/index1/pribor/kombi/c4353.html
@flomar60
Aici gasiti si manualul pt. Ţ4342 pe care l-aţi pozat:
https://rw6ase.narod.ru/index1/pribor/kombi/c4342.html
Daca nu puteti deschide fisierele djvu, folositi irfanview la care instalati setul de pluginuri de pe site. Eu asta folosesc de 20 de ani si deschide absolut orice format de imagine....
Referitor la cutii, se pare ca sovieticii au fost din ce in ce mai economi....pe vremuri le vindeau in cutii de aluminiu cu burete, care acum e cleios si scarbos, daca mai e....vad pe site-ul lor cutii de plastic....al meu a venit intr-o cutie de carton, in care se odihneste si acum.
VAX
Membru
Membru

Instrumentele digitale ieftine (cu ICL7106 sau clone ale acestuia) sunt prea lente (putine conversii pe secunda). Mult mai bune (dar si mai scumpe) sunt digitalele cu integrate mai noi, rapide si cu rezolutie mai mare. Ideal ar fi sa aiba si posibilitatea afisarii analogice. Atunci am renunta la instrumentele magnetoelectrice.
flomar60
Moderator
Moderator
A apreciat de: 14 ori
A fost apreciat de: 35 ori

Dacă tot ați amintit de multimetrul rusesc T4353,aveți aici schema:
IMG_20251206_0001 (FILEminimizer).jpg
IMG_20251206_0001 (FILEminimizer).jpg (358.93 KiB) Vizualizat de 162459 ori
IMG_20251206_0002 (FILEminimizer).jpg
IMG_20251206_0002 (FILEminimizer).jpg (338.76 KiB) Vizualizat de 162459 ori
hpavictor
Moderator
Moderator
A apreciat de: 514 ori
A fost apreciat de: 511 ori

Mai exista asa ceva , adica cu metrologie la zi ?
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...

Audiosaurus Rex
VAX
Membru
Membru

Uite ca se mai utilizeaza multimetrele analogice. De electronistii adevarati, cu experienta. Sunt si mai intuitive si nu se decalibreaza in timp. Singura lor mare problema este ca se defecteaza usor prin socuri mecanice. Este riscant sa pleci cu ele in geanta la reparatii. In laborator, pe masa, au viata lunga daca stii sa le utilizezi.
VAX
Membru
Membru

Inginerii si tehnicienii tineri nu stiu sa masoare cu multimerele analogice.

La facultatea la care am lucrat, au cumparat in anii 2000 un difractometru cu raze X. Nu aveau de gand sa faca ceva concret cu el, ii trebuia unei cucoane cu pile ca sa-si dea doctoratul.
Instalatia era mare, cat un dulap cu inaltimea de 2 metri. Avea un alimentator (trafo + redresor) care scotea peste 50 kv. Tubul vidat care produce razele X este ca o lampa de putere (kenotron), cu catod cu emisie termoelectrica si un anod (numit si anticatod). Ca o dioda cu vid. Catodul cu incalzire directa (din wolfram toriat) emite electroni, care sunt accelerati sub o diferenta de potential de zeci de kv si lovesc anodul. In urma ciocnirii dintre electronii rapizi si atomii din anod se emit raze X, ca la tuburile Roentgen cu care se fac radiodrafii. Razele X au un spectru continuu (radiatie de franare) peste care se suprapune un spectru discret (linii spectrale), prin dezexcitare atomilor loviti de electroni. In functie de natura materialului (elementului chimic) din care se face anodul, se modifica lungimea de unda a radiatiei emise. Se fac cu anozi de W, de Fe, de Cu etc.
Cu un difractometru cu raze X s-a determinat structua penicilinei, de exemplu.
V-am spus in mare ce este si la ce este bun,

Difractometrul respectiv l-au montat intr-o sala de la nivelul de jos al universitatii, unde era ceva umezeala. S-au oxidat contactele prin care se alimenta filamentul si nu a mai trecut curent prin filament. Fiind aparat care emite raze X, au chemat sa-l repare un inginer autorizat de CNCAN. Asta si-a uitat acasa (Bucuresti) instrumentul digital cu care lucra si i-am dat (eu si subinginerul cu care lucram la laboratoare) un MAVO-35 (analogic) cu o sonda (prajina) de inalta tensiune (30 kv) de la un voltmetru TESLA. Nu stia sa masoare cu MAVO-35 si s-a dus la Bucuresti sa-si aduca instrumentul lui.
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 289 ori
A fost apreciat de: 225 ori

Asta credeti dvs, ca nu stai sa masoare. Eu zic ca a vrut un instrument pe care era sigur ca functiona si care avea o anumita precizie de masura nu doar sa zica "merge!".

La nivel profesional nu se (mai) lucreaza cu improvizatii, asa cum ati sugerat dvs si colegul dvs. Inginerul ala avea de produs un raport in urma inspectiei (si poate reparatiei), nu putea sa scrie ca a luat cu imprumut un MAVO35 in conditii necontrolate (calibrare?).

Opinia mea, ca profesionist. Amator, cu improvizatii, sunt acasa!
VAX
Membru
Membru

Ce sa masoare domnule cu precizie, ca se vedea cu ochiul liber ca nu se alimenta filamentul (catodul). Nu se inrosea filamentul, nu emitea lumina. Pana la urma si-a dat seama si a frecat cu smirghel contactele de la soclu (doua inele concentrice). Inalta tensiune, de minim 50 kv nu o putea masura nici cu digitalul lui, fara sonda de IT.
Lampa era mare, cat un GU80 (pentoda finala de emisie), putin mai inalta si cu diametrul mai mic. Era pusa vertical, jos erau contactele de la filament si soclul de prindere, iar sus era borna de anod unde se lega la IT. Nu mai incerca sa ma inveti meserie. La programare nu ma pricep si nu ma bag, acolo poti sa-mi spui orice, dar la chestii de tehnica sunt bun.
Scrie răspuns