Unii, pe un forum in limba engleza, ziceau ca cel mai bine se elimina componenta DC cu un trafo de izolare montat mai departe, eventual in camera vecina.
https://en-m-wikipedia-org.translate.go ... r_pto=wapp
https://eng-libretexts-org.translate.go ... r_pto=wapp
DC Trap
- carageae
- Mod global

- A apreciat de: 106 ori
- A fost apreciat de: 91 ori
De mult ma tenteaza ideea asta, traf de vreun kW am, dar am zis ca asa ma invat rau, tre sa facem montaje care sa mearga bine in orice conditii, nu doar in priza "speciala" de acasă. Probabil voi materializa asta candva, traful respectiv are si priza la 110V, numai bun de facut si o alimentare pt. aparate americane sau din tari cu 110-120V.
Ma mai gandisem si la un "power conditioner" format dintr-un canal de amplificator profesional - sunt destule la vanzare cu un canal ars - condus de un generator sinusoidal pe 50 Hz si ca sarcina un secundar de traf sanatos - nu de UPS. Evident, nu pentru alimentat calorifere cu ulei sau masina de spalat, ci pt. electronice de mica putere.
O alta idee stationara ar fi un generator sinusoidal de putere, cu lampi, gen PL504, alimentate direct la retea si un traf separator, dar n-a vrut nimeni sa ma ajute in acest sens...asta insa era mai mult un experiment, nu are rost ca solutie fiabilă in timp...sau are? Probabil s-ar gasi audiofili amatori?
Ma mai gandisem si la un "power conditioner" format dintr-un canal de amplificator profesional - sunt destule la vanzare cu un canal ars - condus de un generator sinusoidal pe 50 Hz si ca sarcina un secundar de traf sanatos - nu de UPS. Evident, nu pentru alimentat calorifere cu ulei sau masina de spalat, ci pt. electronice de mica putere.
O alta idee stationara ar fi un generator sinusoidal de putere, cu lampi, gen PL504, alimentate direct la retea si un traf separator, dar n-a vrut nimeni sa ma ajute in acest sens...asta insa era mai mult un experiment, nu are rost ca solutie fiabilă in timp...sau are? Probabil s-ar gasi audiofili amatori?
- hpavictor
- Moderator

- A apreciat de: 514 ori
- A fost apreciat de: 511 ori
Hei , ne indepartam de subiect
.
Din priza de pe perete , UE spune ca ai voie sa tragi doar 16 A .
Puterea limita absorbita legal ar fi 230V ac x 16A = maxim 3680 VA ...
Din punctul meu de vedere , pentru un dispozitiv de izolare folosit acasa , ar fi necesare doua transformatoare de minim 3680VA , avand primarul 240V ac , secundar 24V ac , conectat la un alt transformator identic cu primul ( conectat spate in spate ) avand primarul 24V ac si secundarul 240 V ac
.
Desigur , cele doua transformatoare nu trebuie sa fie cu miez toroidal sau pe baza de tehnologia cu tole avand spira in scurtciruit ( cordon de sudura ) ci de genul clasic , cu coloane E+I , model industrial .
Cred ca e usor de inteles ...
Din priza de pe perete , UE spune ca ai voie sa tragi doar 16 A .
Puterea limita absorbita legal ar fi 230V ac x 16A = maxim 3680 VA ...
Din punctul meu de vedere , pentru un dispozitiv de izolare folosit acasa , ar fi necesare doua transformatoare de minim 3680VA , avand primarul 240V ac , secundar 24V ac , conectat la un alt transformator identic cu primul ( conectat spate in spate ) avand primarul 24V ac si secundarul 240 V ac
Desigur , cele doua transformatoare nu trebuie sa fie cu miez toroidal sau pe baza de tehnologia cu tole avand spira in scurtciruit ( cordon de sudura ) ci de genul clasic , cu coloane E+I , model industrial .
Cred ca e usor de inteles ...
Diferența dintre geniu și prostie este că geniul are limitele sale.
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
Iosif Vissarionovici Stalin a spus : „Orice greșeală are un nume și un prenume”
Nu te certa niciodată cu un prost. S-ar putea cei din jur să nu vadă diferența...
Audiosaurus Rex
- VAX
- Membru

- A apreciat de: 5 ori
- A fost apreciat de: 155 ori
A incercat cineva sa masoare curentul continuu din primarul transformatorului ? Mi se pare ceva dificil, pentru ca multimetrele analogice (care masoara corect) se pot defecta de la componenta alternativa a curentului (vibreza rau echipajul mobil, cu bobina si acul indicator), iar multimetrele digitale au intrarea sensibila si nu stiu cum se comporta ca miliampermetru pe cc in prezenta unui curent alternativ mult mai mare.
Pe net n-am vazut scris ceva serios (in note de curs de la universitati) despre curentul continuu din reteaua de AC si despre DC-trap. Doar gargara pe forumurile audiofililor si la producatorii de DC-trap, care au interesul sa-si vanda marfa.
Pe net n-am vazut scris ceva serios (in note de curs de la universitati) despre curentul continuu din reteaua de AC si despre DC-trap. Doar gargara pe forumurile audiofililor si la producatorii de DC-trap, care au interesul sa-si vanda marfa.
- carageae
- Mod global

Pai ziceati de ceva filtru....dupa mintea mea eu as incerca sa pun un rezistor de 1...10 ohmi de putere mare, in paralel cu 100uF, ar trebui sa apara ceva tensiune continua daca exista un curent masurabil. Cred insa ca problema - cel putin in situatia mea - nu e o componenta continua suprapusa peste sinusoida, ci deformarea, prin aplatizarea varfurilor. Imi amintesc ca variatoarele cu tiristor simple bagau niste paraziti infernali in radioul cu lampi cu receptie pe unde medii...pe ultrascurte nu avea nicio treaba... era o galagie mare, modulată cu 50 Hz.
Eu nu sustin ca DC traps rezolva in totalitate problema, dar pot sa confirm ca face un bine măsurabil.
Nu stiu la ce cursuri pe net va referiti, cam tot ce e la liber are valoare stiintifica relativă....iar pe cele de acum xx decenii care spuneau ca frecventa nominala a retelei e 50 Hz, cand in realitate, din cauze care se ştiu era mai mică, de probabil sughiţă şi acum mamele constructorilor de ceasuri cu referinta din frecventa retelei...foarte la modă prin anii 90...eu nu m-as (mai) baza...
Eu nu sustin ca DC traps rezolva in totalitate problema, dar pot sa confirm ca face un bine măsurabil.
Nu stiu la ce cursuri pe net va referiti, cam tot ce e la liber are valoare stiintifica relativă....iar pe cele de acum xx decenii care spuneau ca frecventa nominala a retelei e 50 Hz, cand in realitate, din cauze care se ştiu era mai mică, de probabil sughiţă şi acum mamele constructorilor de ceasuri cu referinta din frecventa retelei...foarte la modă prin anii 90...eu nu m-as (mai) baza...
- VAX
- Membru

Ceasurile sincroniate dupa retea erau pentru occidentali, unde frecventa retelei este sincronizata dupa ceasuri (oscilatoare) de mare stabilitata, pentru interconectare intre tari (sa fie in faza). La noi frecventa era sub 50 Hz pentru ca se tragea prea mult curent din retea, la limita de functionare.
Circuitele DC-trap au rolul sa suprime curentul continuu care satureaza miezul magnetic al transformatorului, nu suprima armonicile din retea. Pentru armonice sunt filtre. Eu am doua filtre (cutii mari) de la un calculator Felix C-256 casat. Sunt facute de americani. Nu mai stiu pe unde le-am pus la pastrare (in urma cu 20 de ani), poate ca in boxa de la subsol, plina cu tot felul de "gunoaie" de la altii.
Este real acel curent, sau este o inventie a producatorilor de DC-trap ?
Circuitele DC-trap au rolul sa suprime curentul continuu care satureaza miezul magnetic al transformatorului, nu suprima armonicile din retea. Pentru armonice sunt filtre. Eu am doua filtre (cutii mari) de la un calculator Felix C-256 casat. Sunt facute de americani. Nu mai stiu pe unde le-am pus la pastrare (in urma cu 20 de ani), poate ca in boxa de la subsol, plina cu tot felul de "gunoaie" de la altii.
- carageae
- Mod global

Dacă nu el, atunci ce face unele transformatoare sa bazaie doar la anumite ore, la aceeași tensiune de rețea? La Arad eu am relativ stabil între 224...228V...rar am prins 230, de obicei noaptea.VAX scrie: Dum Mai 04, 2025 1:03 am ...
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 288 ori
- A fost apreciat de: 223 ori
O frecventa scazuta indica o sarcina prea mare. Consecinta fiind "prabusirea" tensiunii. Asa se stinge lumina intr-o tara intreaga. Vezi Spania.VAX scrie: Dum Mai 04, 2025 1:03 am La noi frecventa era sub 50 Hz pentru ca se tragea prea mult curent din retea, la limita de functionare.
Adevarat. Prezenta armonicilor implica incalzirea trafului, consecinta fiind imbatranirea prematura. La trafurile industriale se poate chiar strapunge izolatia, daca armonicile au amplitudini importante.VAX scrie: Dum Mai 04, 2025 1:03 am Circuitele DC-trap au rolul sa suprime curentul continuu care satureaza miezul magnetic al transformatorului, nu suprima armonicile din retea. Pentru armonice sunt filtre.
Eu nu am vazut inca nici un producator de DC-trap. De regula sunt entuziastii Hi-Fi care folosesc acest DC-trap, si poate cativa producatori de aparatura audio care exploateaza pe cei cu urechi de liliac. Marii producatori audiofili iti vand cutii "magice" pentru filtrarea retelei (nu conteaza ce filtreaza, CC sau armonici) la pret premium.VAX scrie: Dum Mai 04, 2025 1:03 am Este real acel curent, sau este o inventie a producatorilor de DC-trap ?
Cativa guru audio au scris despre DC-trap in cartile lor. Banuiesc daca cineva avea dovezi masurabile si irefutabile, auzeam noi ce si cum.
Componentele de CC sunt introduse de catre sarcinile aplicate in secundar, deci de aparatele noastre de acasa sau de aparatele industriale (surse statice, inclus redresoarele cele mai simple). Nu justificati cu constructii de acum zeci de ani, forma de unda nu mai e ce a fost. Chiar daca nici atunci nu stiam cum arata.
Faptul ca la priza avem un curent de scurt-circuit de 30-50A (poate un pic mai mare daca esti mai aproape de traf) implica impedante la nivel de conductoare mult mai mari decat rezistenta secundarului (traful e sursa de tensiune). Nu tratati totul la nivel ideal, limitandu-va la caracteristicile trafului.
Subiectul este departe de a fi epuizat, sper ca @admin sa mute totul in alt topic, sa discutam acolo.
- VAX
- Membru

carageae scrie: Sâm Mai 03, 2025 11:04 pm ....dupa mintea mea eu as incerca sa pun un rezistor de 1...10 ohmi de putere mare, in paralel cu 100uF, ar trebui sa apara ceva tensiune continua daca exista un curent masurabil. .
La metoda asta m-am gandit si eu, insa trebuie condensator nepolarizat si de capacitate mai mare de 100 uF. Tensiunea suportata de condensator poate sa fie de zeci de volti. Cred ca 10 -50 de ohmi ar fi mai potrivita.
- Mircea
- Moderator

- A apreciat de: 288 ori
- A fost apreciat de: 223 ori
Un condensator de 100uF are o impedanta de 30R, cum s-ar comporta traful daca tensiunea in primar scade cu 30V cand ai 1A consumat din retea?
La 10mF ajungi la 0.3R, asa da! Orice impedanta sub 1R este acceptabila, altfel faci apel la diode. Oricum ai da-o, e musai sa controlezi tensiunea la bornele condensatorului (condensatoarelor), altfel cine pune condensatoare de 10mF si tensiune de sute de volti?!
Pare ca am primit un mesaj privat de la dl. VAX, insa nu il vad. Intrebarea era despre DC trap, deci continuam aici.
Documentatie de citit:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ts.197849/
Dar cel mai bine aici:
https://sound-au.com/articles/xfmr-dc.htm#dc1
Pana la urma, raspunsul e simplistic urmatorul: forma de unda a tensiunii retelei nu e o sinusoida.
La 10mF ajungi la 0.3R, asa da! Orice impedanta sub 1R este acceptabila, altfel faci apel la diode. Oricum ai da-o, e musai sa controlezi tensiunea la bornele condensatorului (condensatoarelor), altfel cine pune condensatoare de 10mF si tensiune de sute de volti?!
Pare ca am primit un mesaj privat de la dl. VAX, insa nu il vad. Intrebarea era despre DC trap, deci continuam aici.
Documentatie de citit:
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ts.197849/
Dar cel mai bine aici:
https://sound-au.com/articles/xfmr-dc.htm#dc1
Pana la urma, raspunsul e simplistic urmatorul: forma de unda a tensiunii retelei nu e o sinusoida.