Fuse si se duse

Discutii of topic, fara legatura cu domeniul acestui forum.
VAX
Membru
Membru
A apreciat de: 5 ori
A fost apreciat de: 155 ori

Anul asta implinesc 68 de ani, sper sa mai prind inca zece.
Cand m-am nascut (anul 1957) inca se utilizau radiourile cu lampi pe baterii. In special in zonele neelectrificate (la sate). Au avut si parintii mei unul, mi-l amintesc vag. Un radio cu lampi pe baterii am vazut si la cineva din satul bunicilor. Tin minte bateria imensa de la filamente (carbon-zinc, 1,5 V) si bateria anodica (cu multe elemente inseriate, cam 100 V). Radiouri cu lampi alimentate la retea erau multe (majoritatea). Cine se pricepea sa le repare o ducea bine. Parintii mei au avut un Enescu, de care mi-am batut joc cand eram la gimnaziu. Eram curios (pasionat de tehnica) si fara sprijin (financiar si logistic) din partea tatalui (crescut si educat la tara). Abia in anul 1968 a cumparat tata un radio tranzistorizat Albatros. Mergea bine, la el ascultam radio Europa Libera, inclusiv cand vietnamezii i-au scos pe americani din Saigon (transmis in direct). I-au capiat cu tunurile, pe o ambasada a cazut o casa aruncata in aer de obuze.
Primul televizor a fost cu lampi, un Rubin 102. Cumparat in anul 1965 si folosit pana in 1986, cand au trecut la Telecolor 3006. La Rubin am vazut aselenizarea americanilor, toate programele Teleenciclopedia, filmele (Incoruptibilii, Manix etc), care erau net mai de calitate decat cele de acum.
Altfel spus, am parcurs evolutia electronicii. Am invatat despre radiourile cu lampi, am trecut la tranzistoare si circuite integrate, la televizoarele color. Am facut efortul sa inteleg cum merg circuitele de la color (codarea si decodarea, convergenta statica si dinamica etc), Acum s-a trecut la digitale, nu ma mai fortez sa citesc despre ele, pentru ca nici nu se da informatie detaliata.

Primul aparat foto a fost un Orizont (IOR).
https://images.okr.ro/serve/product/9e7 ... -1000_1000
Tata nu l-a folosit niciodata, nu stiu de ce l-a cumparat.
La prima developare (pe hartie ARFO) am asistat cand eram in clasa a 6-a.Imi amintesc si acum mirosul de la revelator.
Cand eram spre sfarsitul liceului am avut un Zenit cu obiectiv Helios. Il am si acum, pastrat ca nou, bupa ce Orizontul l-am ciobanit. Am inceput sa-mi stapanesc impulsurile si sa am mare grija de aparate (de orice fel). Am cumparat de la o ruda un FED-3 (cu telemetru si obiectiv Industar).
https://rw6ase.narod.ru/index1/kino_fot ... fed3_0.jpg
Credeam ca l-am imprumutat la cineva si nu mi l-a returnat, dar l-am gasit intr-un dulap. Mi-a venit sa plang cand l-am vazut, i-a trecut vremea fara sa-l folosesc. Am facut cu el doar cateva filme diapozitive color (UT18 - ORWO), scoate poze extrem de clare.
Am lucrat alb-negru si color, negative si diapozitive. Cel mai mult imi placea la diapozitive, dupa baia de albire, cand se vedeau culorile de pe film.
Acum toti idiotii fotografiaza cu electronicele, nu au habar care este rolul diafragmei si ce este deschiderea relativa s obiectivului.
S-a vulgarizat fotografierea, inainte era pentru initiati. Se fografiaza cu camera de la telefon, au renuntat la aparatele foto.
In fine, a trebuit sa ne adaptam la multe schimbari. Am sarit peste multe detalii.
Ultima oară modificat Dum Sep 07, 2025 6:47 am de către VAX, modificat 1 dată în total.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:28 pm)
Rating: 16.67%
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 288 ori
A fost apreciat de: 222 ori

In ciuda micilor diferente de opinie, eu va urez multi ani sanatosi (ca sa putem sa ne mai certam uneori - sic!) si va felicit pentru felul in care impartasiti din cunostintele dvs de natura tehnica.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Sâm Sep 06, 2025 9:39 pm)
flomar60
Moderator
Moderator
A apreciat de: 13 ori
A fost apreciat de: 35 ori

D-le profesor sunteți cu 3 ani mai mare ca mine....pensie lungă!
Și în cazul meu primul televizor a fost Rubin 102....în ”79 am renunțat la el in favoarea unui Snagov 252 iar Rubinul a devenit donator de piese și sursă de invățare și experimentări....primul radio a fost Darclee 3 ,fără pick-up....un radio superb ca aspect pe care l-am păstrat până în ”86 apoi l-am făcut cadou cumnatului meu care l-a ținut 2 ani apoi...l-a aruncat.!!! :( ....................................................................................................................................................................................................
Primul aparat foto a fost Smena 8 și apoi Liupitel pe film lat....nu m-am ocupat cu developarea,eu doar făceam poze!
Iar primele tranzistoare cu care am lucrat au fost din seria P4 recuperate dintr-un radio rusesc Atmosfera....cu ele am realizat primul meu radio portabil cu 3 tranzistoare la vârsta de 12 ani....cu postarea dvs mi-ați adus aminte de vremurile adolescenței...frumoase vremuri!
Acesti utilizatori au apreciat autorul flomar60 pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:30 pm)
Mircea
Moderator
Moderator
A apreciat de: 288 ori
A fost apreciat de: 222 ori

Legat de claritatea pozei sau de utilizarea setarilor, apoi prima depinde de fotograf (mana sigura, setari potrivite subiectului).

Cat despre deschiderea diafragmei, etc. Multe telefoane permit aceste setari, dar e rar sa fie nevoie. De regula, cu telefonul faci o fotografie repede si treci la actiunea urmatoare. Asta nu inseamna ca nu poti face poze exceptionale, unele superioare aparatelor foto decente. Pur si simplu, nu e nevoie sa tot reglezi la fiecare fotografie.
Acesti utilizatori au apreciat autorul Mircea pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:30 pm)
Paul M
Membru
Membru
A apreciat de: 0

Nostalgie, dar uneori parcă mă doare capul (că televizoarele pe lămpi se mai și defectau).
Erau la mare căutare meșterii care mergeau pe teren. Odată cu apariția televizoarelor pe piață, statul s-a îngrijit să și pregătească serii întregi de depanatori, iar la Cooperație au apărut atelierele de reparații. Școlarizările se efectuau tot prin cooperație, la București predau niște ingineri de pe la uzină, în țară nu știu cum fuse. Am avut un amic care a urmat și el cursul, pe cont propriu, parcă îmi amintesc că se ținea sâmbătă seara (la capitală). Apăruse și o carte de depanare TV cu tuburi ...
Primul televizor - Grigorescu VS-59, cel mai mare din seria japoneză (Luchian, Tonița, ??? ...). După care un Diamant pe 61, cu câteva module. După care un Alifa, după care ...
Primul radio - era acolo dinainte, un Ingelen (austriac sau nemțesc), parcă din 1940. Variabil cu 3 secțiuni, tuburi parcă ECH3, EF9, CBL1, redresor CY1 (parcă). Toate filamentele înseriate, plus un fel de stabilizator de curent (un balon cu filament la interior, care se răcea în timp scurt), toate în serie cu un releu, totul la 220. Când curentul prin tuburi scădea la un anumit nivel (cca. 20 sec), releul decupla și de fapt conecta traful pentru anodică, și se mai aprindeau și becurile de scală. Adică viață mai lungă. Difuzor rotund, 20 cm. Carcasă de lemn, de rezonanță. Fuse și se duse. După aia am adus eu altele ...
Acesti utilizatori au apreciat autorul Paul M pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:32 pm)
carageae
Mod global
Mod global
A apreciat de: 106 ori
A fost apreciat de: 91 ori

Frumoasa evocare.
Eu sunt din 1974, dar am prins acele vremuri.
Voi face si eu un mini-CV asemanator:
Radio cu baterii pe lampi nu am prins, am avut un Zefir, demolat pt. piese pt. ca nu se mai putea repara. Mai am si acum carcasa lui, am construit in facultate un metronom puternic pentru a repeta la ansamblu de muzica de camera, folosea un difuzor piezo care suna tare de tot.
Apoi am pus stapanire pe radioul Eforie al lui tata, il am si acum, in perfecta stare, dar nu prea mai am ce sa prind cu el, pe FM est mai e un singur post in Arad, iar pe medii nu prind nimic aici, sunt in zona de blocuri inalte si stau la et.2 din 10.
Primul TV a fost un Lux-S, iar dupa ce a murit bunicul matern am mostenit un Temp, pe care l-am avut cu mine in liceu si datorita magazinului de solduri de langa autogara (@VAX probabil isi mai aminteste....), i-am schimbat aproape toate lampile. L-am demolat prin 2000 si un pic, inca functiona, dar nu prea mai aveam ce sa prind cu el.
Primul TV color a fost un Grundig, in 1996, adus de nou din Austria. Il am si acum la Calafat, dar va ajunge in cutiute si el, din acelasi motiv. Inca merge saracul....
Poze am facut cu Smena, initial un Smena 8, modelul vechi, apoi un Smena 8M. Imi faceam singur pozele, o sa va pun un exemplu, o poza din clasa a VIII-a, in fata casei memoriale Calistrat Hogaş, dintr-o excursie cu clasa in nordul Moldovei.
Lucram in baie, cu un aparat Peisaj 2, pe care il imprumutam de la clubul copiilor, apoi am facut rost de un UPA sovietic. Pt. mine a fost suficient, faceam si poze 18X24 cu el. Doar alb-negru am lucrat.
Prin liceu am cumparat un aparat mai putin cunoscut, un Beirette, facut in RDG. Era cam ca un Smena, dar avea diafragma pana la 2.8.
Telefoanele de azi fac poze bune, singurul lucru inca nerezolvat de telefoane e zoom-ul optic, din motive evidente. Altfel, chiar si filmarile sunt mai bune decat ce faceam acum 10 ani cu o camera miniDV.
Nu duc dorul tehnologiei vechi, dar ea mi-a fost de folos pentru a intelege cum sa fotografiez....azi avem imaginea pe display dar 3 din 5 utilizatori fac poze de grup incadrand aiurea marginile, ba taie picioarele, ba pun grupul decalat de la centrul pozei.
Am avut si eu doua filme diapozitiv, din pacate tehnologia a disparut chiar cand am dat eu de ea. Era frumos...azi insa facem poze bune cu telefonul si le putem vedea pe un TV cat peretele....bine e si asa....
Cum am spus, inchei cu poza facuta de tata in vara lui 1989...eu eram ala cu ochelari de pe randul de jos:
Imagine
Acesti utilizatori au apreciat autorul carageae pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:34 pm)
VAX
Membru
Membru

Intrucat totul este trecator, sfatul meu este sa nu strangeti mii de piese, lucruri prin casa etc, cum am facut eu, pentru ca oricum nu veti beneficia de ele. Doar strictul necesar.
Asa era mama mea, suferea de mania curateniei (probabil de la nevroza care i-a macinat viata), nu ma lasa nici sa spal o ceasca de cafea cand ma duceam in vizita la ea, pentru ca "nu spalam bine". Mi-au ramas de la ea tot felul de vase, bibelouri (inutile), covoare de rezerva (care ma incurca).
Inainte cu cateva zile de a muri (de cancer), i-a spus sotiei mele, "Simona acum toata casa e a ta". Inainte nici nu ne lasa sa stam pe fotolii, sa nu i le murdarim.
Cea mai mare bogatie sunt copiii si nepotii, biologicul, ce ramane viu.
Multi pierd din vedere acest aspect, insista cu studiile copiilor (sa puna diplomele unele peste altele, doctorate, rahaturi), pana cand raman necasatoriti si fara copii. Situatia este grava la fete, pentru ca ele nu mai pot sa faca copii dupa o varsta, trebuie sa-i faca la timp.
Am avut colege de serviciu in situatia asta, rude, cunostinte.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare (total 2):
Mircea (Joi Sep 18, 2025 12:23 am) • hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:34 pm)
Rating: 33.33%
VAX
Membru
Membru

carageae scrie: Mar Sep 16, 2025 5:42 pm dupa ce a murit bunicul matern am mostenit un Temp,

Primul TV color a fost un Grundig, in 1996, adus de nou din Austria. Il am si acum la Calafat, dar va ajunge in cutiute si el,

Cum am spus, inchei cu poza facuta de tata in vara lui 1989...eu eram ala cu ochelari de pe randul de jos:
Imagine
De la Rubin si Temp merita sa pastrati trafo de retea, puternic si bine lucrat, pentru surse de laborator. Nu erau de aruncat nici lampile din seria E (6,3V la filament), care merg zeci de ani, bune pentru experimentare. Si trafo de sunet (pentru EL84), de cadre, trafo de linii (pentru miezul de ferita).

Grundig-ul color se poate folosi si acum, DIGI TV transmite si semnal analogic (cred).

Poza cu Smena este foarte clara, de la obiectivul bun si de la lipsa trepidatiilor in momentul fotografierii, care apar la aparatele reflex. Ar fi interesant de vazut cum ar fi scanata de pe film, cu un scaner bun, nu cu pocnitori.
VAX
Membru
Membru

flomar60 scrie: Sâm Sep 06, 2025 5:58 pm ...primul radio a fost Darclee 3 ,fără pick-up....un radio superb ca aspect pe care l-am păstrat până în ”86
Eu l-as fi pastrat, amintire din copilarie. Reconditionat si pus la punct, ar fi prins excelent posturile pe unde medii (evident ca folosind o antena buna). Pe UUS se sensibiliza daca lampa ECC85 se inlocuia cu ECC88. Se putea trece pe norma Vest.
Acesti utilizatori au apreciat autorul VAX pentru postare:
hpavictor (Joi Sep 18, 2025 6:36 pm)
flomar60
Moderator
Moderator
A apreciat de: 13 ori

Am achiziționat de curând un TRAVIATA1 cu pick-up,aspect bun spre f. bun....pe acesta vreau să-l pun la punct,inclusiv cu norma vest pe UUS....
Încuiat