Amplificator Push-Pull cu EL84 si ECC83
Moderatori: carageae, VIOTUBEAMP
- addybiru
- Mod global

- A apreciat de: 539 ori
- A fost apreciat de: 207 ori
La inceputul anului am finalizat constructia unui amplificator Push-Pull cu finale EL84 si defazor ECC83 parafaza, putere masurata 15W, alimentarea anodica de 350V. Transformatoarele de iesire sunt toroidale, cu Raa de 8K. Este un amplificator la care ascult si in prezent si imi place cum suna, am atasat poze cu schema, amplificatorul si voi atasa si cateva oscilograme, doar sa le gasesc.
Masuratorile:
Mentionez ca masuratorile din poze au fost facute cand testam amplificatorul cu tuburi uzate, dupa ce am pus tuburi finale noi si au fost inlocuite si celelalte ECC-uri, am repetat masuratorile si aratau ceva mai bine.
Forum Hobby-Electronics
Si transformatoarele pentru colegul @DANO aferente acestui amplificator cu mentiunea ca miezurile le-am primit de la d-lui si sunt de o calitate absolut deosebita,arhitectura transformatorului este cea din poza de mai jos,secundarele se vor dimensiona pentru Raa necesar fiecarei aplicatii in parte,fac referire la cei care vor sa abordeze constructia unor astfel de transformatoare cu specificatia clara ca acele miezuri sunt exceptionale!!!!
L.E nu recomand montarea/strangerea acestor transformatoare cu acel colier metalic care infasoara C-urile miezului,daca s-ar putea sa fie montate intr-o carcasa paralelipipedica eventual din material paramagnetic sau chiar diamagnetic.Aceste transformatoare sunt prevazute si cu prize UL(43%) pentru un eventual montaj UL,daca nu se vor utiliza nu reprezinta nicio problema in privina calitatii transformatoarelor.
L.E nu recomand montarea/strangerea acestor transformatoare cu acel colier metalic care infasoara C-urile miezului,daca s-ar putea sa fie montate intr-o carcasa paralelipipedica eventual din material paramagnetic sau chiar diamagnetic.Aceste transformatoare sunt prevazute si cu prize UL(43%) pentru un eventual montaj UL,daca nu se vor utiliza nu reprezinta nicio problema in privina calitatii transformatoarelor.
- Fişiere ataşate
-
- TRAFO IESIRE EL84 PP.JPG (126.69 KiB) Vizualizat de 4946 ori
-
- TD4.jpg (188.86 KiB) Vizualizat de 4946 ori
-
- TD2.jpg (238.33 KiB) Vizualizat de 4946 ori
-
- TD1.jpg (215.86 KiB) Vizualizat de 4946 ori
- addybiru
- Mod global

Cred ca si performantele vor fi pe masura miezurilor si trafurilor, adica foarte bune; o sa folosesc si eu miezuri C-core la ampliful la care lucrez acum...cand termina @DANO ampliful, poate ar fi interesante niste masuratori si comparatii, avand in vedere ca schema e identica, doar trafurile difera; l-as mentiona si pe colegul @alex mm , daca poate sa faca sau a facut deja niste masuratori pe acelasi amplif, dansul foloseste toroidale de la Petra. Poate tragem niste concluzii in urma comparatiilor si vedem care dintre solutii ne avantajeaza.
Forum Hobby-Electronics
De acord cu dv. 100%,insa sa nu uitam si factorul subiectiv,masuratori ca masuratori dar si "gustul" sunetului poate fi deterimant in alegerea unui tip de amplificator.Daca vom merge impreuna sa mancam niste mici si suntem extrem de multumiti de gustul lor,nu cred ca luati acasa esantioane din acest produs sa vedeti daca a fost respectata reteta,altfel gustul va fi cu totul altul !!!!...am facut o gluma usor fortata!addybiru scrie: Mar Iun 16, 2020 10:29 pm Cred ca si performantele vor fi pe masura miezurilor si trafurilor, adica foarte bune; o sa folosesc si eu miezuri C-core la ampliful la care lucrez acum...cand termina @DANO ampliful, poate ar fi interesante niste masuratori si comparatii, avand in vedere ca schema e identica, doar trafurile difera; l-as mentiona si pe colegul @alex mm , daca poate sa faca sau a facut deja niste masuratori pe acelasi amplif, dansul foloseste toroidale de la Petra. Poate tragem niste concluzii in urma comparatiilor si vedem care dintre solutii ne avantajeaza.
Cat priveste masuratorile chiar prezentate de dv. as avea niste rugaminti,sau recomandari:
- incercati sa aveti pe ecranul osciloscopului 2-3 perioade intregi ale semnalului si o amplitudine (Y) daca se poate pana la marginea ecranului
- injectati 1000Hz pentru a masura Ps(maxim) sinus nelimitat (varfuri usor limitate) si afisati imaginea
- reduceti semnalul la intrare pentru -3dB in putere,adica 1/2 din Ps(nelimitat) tot la 1000Hz sinus
- cu acest nivel de semnal pastrat la intrare injectati pe rand 30Hz,400Hz,10KHz,18KHz si masurati tensiunea pe sarcina care ar trebui sa fie aproximativ constanta,cu aceasta manevra se va determina banda de frecvente redata
- pastrati acelasi nivel la intrare si comutati generatorul pe functia SQW si urmariti forma semnalului pe sarcina la 100Hz,1Khz,10KHz si eventual 40Hz,in tot acest timp trebuie urmarit si forma semnalului la intrare ca nu cumva sa fie deformat (!!!!!)
Repet: daca se poate pe ecran sa fie prezentate 2-3 perioade intregi si amplitudinea cat mai mare,reglat din amplitudinea pe Y.Toate testele trebuiesc facute pe Dummy Load neinductiva.
L.E daca tot facem compratii ca sa fie Fair-play trebuie facuta si o comparatie de pret,asa vom pune capat multor discutii care vor putea aparea!
- Acesti utilizatori au apreciat autorul Olimpiu pentru postare (total 2):
- addybiru (Mie Iun 17, 2020 9:55 am) • Florin70il (Dum Aug 23, 2020 10:21 am)
- Rating: 33.33%
- addybiru
- Mod global

Am inteles acum, nu prea am tinut cont de aceste aspecte insa voi relua masuratorile dupa aceste recomandari; nu am stat sa masor prea mult desi e bine de determinat si banda de frecvente. Cel mai probabil le voi repeta dupa ce achizitionez un generator mai adecvat, in prezent ma folosesc de o placa de sunet externa si nu cred ca e tocmai recomandata, mai ales pt sqw 
- Acesti utilizatori au apreciat autorul addybiru pentru postare:
- Florin70il (Dum Aug 23, 2020 10:17 am)
- Rating: 16.67%
Forum Hobby-Electronics
Salutare lume,
de ceva vreme tot ma chinui si eu sa fac acest amplificator intr-un final am ajuns sa testez un canal.
am folosit 6p14p cumparate ca si folosite
Testul a fost facut cu un semnal 1.4khz sinus de la o aplicatie pe telefon(300mVrms)
Ca si sarcina am folosit direct boxa 4R (pfff urechile ) pt ca rezistorul meu de sarcina imi crea ceva probleme
curentul prin lampi setat ¬22mA
testul a fost facut fara NFBK, am facut si cu feedback dar la 300mVrms pe intrare am avut la iesire ¬5Vrms, nu mia permis telefonul sa dau un semnal mai mare pe intrare
Per total eu sunt multumit de puterea obtinuta si de cum se aude.
Pentru eventuale inbunatatiri ceva idei, sfaturi sunt binevenit
de ceva vreme tot ma chinui si eu sa fac acest amplificator intr-un final am ajuns sa testez un canal.
am folosit 6p14p cumparate ca si folosite
Testul a fost facut cu un semnal 1.4khz sinus de la o aplicatie pe telefon(300mVrms)
Ca si sarcina am folosit direct boxa 4R (pfff urechile ) pt ca rezistorul meu de sarcina imi crea ceva probleme
curentul prin lampi setat ¬22mA
testul a fost facut fara NFBK, am facut si cu feedback dar la 300mVrms pe intrare am avut la iesire ¬5Vrms, nu mia permis telefonul sa dau un semnal mai mare pe intrare
Per total eu sunt multumit de puterea obtinuta si de cum se aude.
Pentru eventuale inbunatatiri ceva idei, sfaturi sunt binevenit
- Acesti utilizatori au apreciat autorul DANO pentru postare:
- addybiru (Mie Iul 01, 2020 6:56 am)
- Rating: 16.67%